Goed nieuws: gratis bijstand bij opstart van nieuw budget

26/04/2021

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke biedt budgethouders vanaf nu in het opstartjaar de mogelijkheid om gratis gebruik te maken van bijstand. Zo krijgt vanaf nu iedereen met een nieuwe terbeschikkingstelling het eerste jaar gratis lidmaatschap en gratis bijstand bij het zoeken naar en onderhandelen over hun ondersteuning.

Dat initiatief komt er door de vaststelling dat velen die voor het eerst over een budget beschikken er moeite mee hebben om dat van bij het begin maximaal en binnen de vier maanden op te starten. Het is niet eenvoudig om de adminsitratie met het VAPH correct te laten verlopen.

Onderhandelen over overeenkomsten en die afsluiten of assistenten in dienst nemen, dat is voor niemand vanzelfsprekend. Tegelijkertijd is het belangrijk voor budgethouders om de aanbieders en de mogelijkheden te vinden die het beste bij hen passen. Dit initiatief leidt ertoe dat nieuwe budgethouders zich in hun opstartjaar gratis kunnen laten bijstaan. De bijstandsorganisaties krijgen een forfaitair bedrag van 800 euro per nieuwe budgethouder die bij hen komt aankloppen.

Ook bij Zoom krijg je dus gratis bijstand tijdens jouw opstart als budgethouder. Wie vanaf nu een nieuw budget krijgt toegekend, kan Zoom contacteren. Je krijgt binnen de 48 uur een eerste telefonisch contact en binnen de eerste veertien dagen kan je persoonlijke coach een afspraak plannen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over wachttijden.

Opgelet: gratis bijstand bij opstart geldt niet voor wie een budgetverhoging kreeg, enkel voor wie nog helemaal geen PVB of PAB had!

Ons telefoonnummer is 0468 406 606. Via mail kan je ons bereiken via info@zoomvzw.be. Je vindt al onze contactgegevens op deze pagina.

 

Volgend bericht

Vorig bericht

Recente berichten

Webinars: Opstarten en gebruiken van jouw budget

Zoom organiseert in september enkele webinars over het opstarten en gebruiken van een PVB of PAB.

Getuigenis: Mama van Zoom-lid interviewt Zoom-coach Martine

De ledengetuigenis ziet er deze maand wat anders uit. Bewindvoerder van een Zoom-lid en ervaringsdeskundige in opleiding Deborah deed voor haar opleiding een interview met Zoom-coach Martine. Martine vertelt over de werking van Zoom en hoe de bijstand budgethouders kan vooruithelpen.

Verplichte eindejaarspremie voor persoonlijke assistenten

Als budgethouder ben je sinds 2019 verplicht om een eindejaarspremie te betalen aan jouw persoonlijke assistent en individuele begeleider. Ook voor 2021 moet je dat dus opnieuw doen. Deze verplichting is er enkel voor assistenten met arbeidsovereenkomst. Voor tewerkstelling in familiale context moet je een takenvoereenkomst afsluiten. Daarvoor is de eindejaarspremie niet verplicht.

Verhoging minimumloon van assistenten of begeleiders PAB/PVB in 2021

Het minimumloon van assistenten met ARBEIDSovereenkomst PAB/PVB wordt met terugwerkende kracht verhoogd vanaf 1 januari 2021. Het zogenaamde VIA 6-akkoord bepaalt een verhoging van het minimumloon van 8,75% per maand. Als budgethouder krijg je van het VAPH extra budget om dat te bekostigen.