Getuigenis: "Het inschakelen van een bijstandsorganisatie zou verplicht moeten worden"

21/04/2021

Dit is het verhaal van mama Gudrun en Viktor, die ondanks de grote administratieve wildernis van de PVB-wereld, uiteindelijk de beste oplossing hebben gevonden.

Gudrun is mama van Viktor, die een mentale handicap en epilepsie heeft. Zij deed als bewindvoerster een beroep op Zoom vzw toen ze haar weg niet vond in het doolhof van het PVB. “Viktor voortdurend thuis laten wonen toen hij acht jaar werd, was niet langer mogelijk”, vertelt Gudrun. “In de lagere school volgde hij buitengewoon onderwijs tot zijn epilepsie grondig onderzocht moest worden. Daarvoor werd hij opgenomen in een observatiekliniek. Daar heeft hij veertien maanden verbleven en dat verliep heel goed. Na die periode is hij op internaat gegaan, en we zagen dat hij daar veel meer structuur kreeg  en dat het hem goed deed daar te zijn. In het weekend en op woensdagnamiddag keek hij uit om naar huis te komen. Ook voor ons gezin liep dat veel beter. Viktor heeft een tweelingbroer en het was daarvoor erg moeilijk geweest om onze aandacht te verdelen en tegelijk er te zijn voor Viktor en voor zijn broer.”

De beste keuze

Na zijn lagere school is Viktor aan zijn secundaire schoolloopbaan begonnen, waar hij ook op internaat ging. “Die school heeft ons geholpen te zoeken naar een voorziening en het PVB budget samen met ons opgemaakt. Het feit dat Viktor op internaat zat, heeft onze budgetaanvraag uiteindelijk vergemakkelijkt. Het was geen gemakkelijke keuze om Viktor naar een voorziening te laten gaan, maar op dat moment hebben we ons verstand boven het emotionele moeten laten primeren Achteraf gezien was dat de beste keuze, want er is geen groter plezier dan zien hoe goed hij wordt opgevangen in een professionele omgeving en hem ook op bezoek te kunnen hebben thuis.”

Terugvallen op coach Tinne

“Hoewel mijn man, die overleden is aan ALS, een PVB had toen hij ziek was en een bijstandsorganisatie onder de arm had genomen was het me niet onmiddellijk duidelijk om dit ook voor Viktor te doen. Toen een kennis van me Zoom vzw aanraadde, heb ik contact opgenomen. Viktor had een PVB toen we aanklopten bij Zoom. Regiocoach Tinne heeft me dan ontzettend goed geholpen. Tinne maakte me wegwijs in wat we onder andere met het vrij besteedbaar deel konden doen. Viktor kon naar een voorziening voor vijf dagen en niet voor zes, omdat we niet over het volledige budget beschikten. Viktors gedrag is vaak heel moeilijk en met agressie. Het was daardoor een onhoudbare situatie. We vroegen raad in de voorziening, maar zij zagen geen mogelijkheden. Het was Tinne die me op de hoogte bracht van maatschappelijke noodzaak en samen met haar hebben we de procedure met succes doorlopen. Zonder Zoom had ik maatschappelijke noodzaak nooit aangevraagd en was het thuis telkens een hel! Nu kijken we samen uit naar ons ‘korte’ maar intense weekendje."

“Alles rond ondersteuning en persoonsvolgende budgetten is een administratief kluwen en ik ben ontzettend blij dat ik werd bijgestaan door Zoom om die knopen te ontwarren"

"Zonder Zoom was ik ook nooit begonnen een deel van het vrij besteedbaar budget te gebruiken voor bijvoorbeeld een sportcoach in te huren.  Je bent niemand in die onbekende wereld en het gaat over veel geld, waarvan ik vind dat het juist besteed moet worden. Je zit in een afhankelijke positie aan de onderhandelingstafel. Ik ben heel dankbaar voor de warme inzet van het personeel, die doen echt schitterend werk, maar als het over centen gaat, dan lijkt het me heel zakelijk en hard. Als je het mij vraagt, zou het inschakelen van een bijstandsorganisatie verplicht moeten worden.”

Loopband gekocht met vrij besteedbaar deel

Ondertussen is Viktor bijna 23 jaar, woont hij in een voorziening en gaat hij sinds een drietal maanden naar huis van vrijdagnamiddag tot zaterdagavond. “Met zijn budget kunnen we die zes dagen op zeven-ondersteuning betalen. De voorziening had berekend dat het volledige budget voor hen nodig was, maar dat klopte niet. Dankzij de berekening van Tinne! Het vrij besteedbaar deel wordt gebruikt voor een elektrische loopband voor de woning waar Viktor verblijft . Budget op maat dat is toch de essentie van de persoonsvolgende budgetten? En als ouder heb je daar soms andere inzichten over dan die van een voorziening.”

Loopbuddy gezocht

Gudrun is momenteel op zoek naar iemand die graag sport en in het bijzonder loopt. “Ik vind het mijn taak om Viktors leven zo boeiend en aangenaam mogelijk te maken. Hij is lid van verschillende organisaties en nu zou ik graag een vrijwilliger vinden die met Viktor twee keer per week wil gaan lopen.”

Ken of ben jij iemand die met Viktor de loopschoenen wil aantrekken en in de buurt van Avelgem woont? Laat het weten via info@zoomvzw.be.

Wil jij ook jouw Zoom-verhaal delen? Stuur dan een mail naar marlies.strubbe@zoomvzw.be.

 

 

Volgend bericht

Vorig bericht

Recente berichten

Zoom organiseerde een teamdag en dit zijn de foto's!

Ons team en de raad van bestuur hebben elkaar wat beter leren kennen tijdens de heuse teamdag. Speeddates en brainstormsessies brachten iedereen dichter bij elkaar én gaven ideeën vorm. Dat dankzij het hele Zoom-team, maar ook De Verenigingscoach Joris.

Hogere kilometervergoeding voor assistenten en vrijwilligers

Sinds 1 juli bedraagt het maximumbedrag voor de kilometervergoeding van vrijwilligers en assistenten 0,3707 euro per kilometer. Daarvoor was dat nog maximaal 0,3542 euro per kilometer. Dat bedrag geldt tot 30 juni 2022.

Getuigenis: "Ik ben heel blij met mijn nieuwe gezin"

Annie is al sinds het begin deel van de Zoom-familie, maar daarvoor was ze lid van een andere bijstandsorganisatie. Wij zijn heel blij dat we Annie al zolang mogen helpen bij het invullen van haar persoonsvolgend budget. “Ik ben heel tevreden over de hulp van Zoom”, zegt Annie.

Deelplatform voor fietsen voor mensen met een beperking #GFietst

Ken jij het nieuwe deelplatform voor G-fietsen al? Op #GFietst kan je nu alle aangepaste fietsen vinden en boeken.