Verlaging van leeftijdsgrens van inkomensvervangende tegemoetkoming en integratietegemoetkoming

31/05/2021

De leeftijdsgrens van een inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) en een integratietegemoetkoming (IT) werd verlaagd van 21 jaar naar 18 jaar. De leeftijdsverlaging geldt enkel voor de aanvragen die werden ingediend sinds 1 augustus 2020 of aanvragen die werden ingediend vóór 1 augustus 2020 maar nog niet werden afgerond.

Door de leeftijdsverlaging is het systeem van IVT en IT niet meer afgestemd op het systeem van de zorgtoeslag. Daarom keurde de Vlaamse Regering een wijzigingsbesluit goed dat in een cumulverbod voorziet tussen de zorgtoeslag en IVT of IT, alsook een cumulverbod tussen het basisondersteuningsbudget (BOB) en IVT of IT. Dat wil zeggen dat de IVT en de IT niet combineerbaar zijn met de zorgtoeslag of het basisondersteuningsbudget. Het wijzigingsbesluit treedt in werking vanaf 1 juni 2021.

Het recht op de zorgtoeslag blijft bestaan en kan nog steeds worden toegekend tot en met de maand waarin de jongere 21 jaar wordt, zoals voorzien in het groeipakketdecreet. Het zal echter niet meer worden uitbetaald wanneer de jongere een IVT of IT ontvangt. Daarnaast wordt er binnen de Vlaamse sociale bescherming een BOB toegekend indien iemand voldoet aan een aantal voorwaarden. Een deel van die personen is tussen de 18 en 21 jaar oud. Aangezien het BOB zal worden geïntegreerd in het groeipakket/ zorgtoeslag voor personen jonger dan 21 jaar, geldt er ook een decumul voor het BOB en IVT/IT voor jongeren tussen 18 en 21 jaar oud.

Voor een groep jongeren wordt er echter een uitzondering gemaakt. Dat is voor de jongeren tussen 18 en 21 jaar die vrijwillig zijn overgestapt van niet-rechtstreeks toegankelijke hulp (NRTH) naar een BOB en die ook na de leeftijd van 21 jaar hun BOB kunnen blijven behouden in combinatie met IVT of IT. Het gaat over een beperkt aantal jongeren, want het recht op een BOB via de integrale toegangspoort vanaf 21 jaar werd stopgezet.

Omwille van de beslissing van de decumul van de zorgtoeslag en BOB met IVT/IT, bekijkt het VAPH momenteel de regelgeving MFC in kader van de bijdrage MFC. Het raadgevend comité VAPH adviseerde alvast om bij wijziging van de bijdrageregeling MFC ook niet met terugwerkende kracht te werken, om zo geen onnodige administratieve overlast te bezorgen.

 

Volgend bericht

Vorig bericht

Recente berichten

Uitvoering van het VAPH na oordeel van Raad van State

Nadat de Raad van State geoordeeld heeft dat het VAPH de herziening (van de indeling van 12 budgetcategorieën PVB naar 24 budgetcategorieën) moest terugdraaien is nu duidelijk hoe het VAPH dit gaat uitvoeren. Deze uitspraak heeft voor veel budgethouders gevolgen, het VAPH zal je hierover informeren, maar wij staan ook voor je klaar!

Kilometervergoeding voor vrijwilligers gewijzigd

De kilometervergoeding voor auto, moto en bromfiets wordt sinds 2023 elk kwartaal geïndexeerd. Per 1 april 2024 is dit gewijzigd naar €0,4265 per km.

Dienstencheques aangekocht met PVB/PAB niet aftrekken van belastingen

Let bij het invullen van je belastingaangifte op dat je de dienstencheques die je aankoopt met je PVB of PAB, niet mag aftrekken van de belastingen. Want dat komt neer op dubbele subsidie en dat mag niet.

Verslag Denkdag Welbevinden en bescherming bij handicap

Voor de Denkdag op zaterdag 20 januari sloegen FOVIG, Trefpunt Stan en Zoom vzw de handen ineen met een belangrijke missie: samen met professionals en ervaringsdeskundigen nadenken over welbevinden en bescherming bij handicap.