Denkdag 'Welbevinden en bescherming bij handicap'

30/11/2023

Zoom, Trefpunt STAN en Fovig organiseren op zaterdag 20 januari een denkdag onder het motto ‘Mijn belangen, onze keuzes’. Op deze denkdag bekijken we hoe we de belangen van de persoon met handicap kunnen omzetten in gedeelde keuzes.

De Denkdag is bedoeld voor personen met een beperking, hun ouders en netwerk, maar ook voor pressionals en experts in de handicapsector en op het gebied van bewindvoering.

In de voormiddag zullen professionals en ervaringsdeskundigen vanuit verschillende invalshoeken met elkaar in gesprek treden.

De lunch zal verzorgd worden door Bits N Bites, een bistro en cateringbedrijf uit Kontich die werken met personeel met een verstandelijke beperking.

In de namiddag is er uitgebreid de ruimte om in kleinere groepen ervaringen te delen en te spreken over hoe beschermingsmaatregelen er in de praktijk uitzien.

Sprekers

De presentatie wordt verzorgd door theatermaker Sander Deckx. Hij studeerde dit jaar af van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen met een master in de woordkunst. In zijn voorstelling ‘Zonderzeeër’ zette hij het publiek vanuit zijn persoonlijke ervaring aan het denken over hoe inclusie mogelijk is, wanneer je als persoon met een handicap niet op kan gaan in de massa.

Luc Goutry zal vanuit zijn rol als initiatiefnemer van de Wet op de Bewindvoering (ook wel de Wet Goutry) vertellen over de bedoelingen van de wetgever en de praktijk zoals hij die ziet.

Ervaringsdeskundige Frauke Cosaert zal spreken over de ethische overwegingen rond gedeelde keuzes en het belang van de personen met een handicap. Eerder schreef zij het boek ‘Zorgenmeisje’, over haar dochter Marie, die mentaal beperkt is en autisme heeft.

Vrederechter Helen Vanden Berghe vertelt vanuit haar omgang met familiale én professionele bewindvoerders over hoe zij beschermingsmaatregelen inzet voor het welzijn van de persoon met handicap.

Er komen ook meerdere ervaringsdeskundigen aan het woord die een keuze maakten voor professionele of familiale bewindvoering, of de keuze maakten om (nog) geen bewindvoering aan te stellen.

Deze dag organiseren we samen met Helpper, Trixxo Exxtra en Numia, drie platformen in de deeleconomie, en met steun van Securex.

De denkdag vindt plaats op zaterdag 20 januari van 10:00 tot 17:00 in het Vormingscentrum Guislain in Gent. Inschrijven kan via trefpuntstan.be/denkdag. Voor onze leden is dit tegen een tarief van €15 inclusief lunch, maar ook voor andere personen uit onze doelgroep hebben we een voordeeltarief van €25.

 

Volgend bericht

Vorig bericht

Recente berichten

Nieuwe terbeschikkingstellingen PVB

Het VAPH stelt nieuwe persoonsvolgende budgetten ter beschikking. Voor wie nog geen PVB had, is het opstarttraject gratis.

Webinar bewind & volmacht - 22 mei

Op 22 mei organiseren we een webinar over bewindvoering en volmacht.

Webinar starten met PVB - 19 juni

Zoom organiseert in juni een webinar over het opstarten en het gebruiken van een PVB.

Gezocht: extra coach voor onze budgethouders in West-Vlaanderen

Door onze blijvende groei van leden zijn we op zoek naar een extra coach (m/v/x) om onze leden in (het hart van) West-Vlaanderen bij te staan.