Verplichte aangifte van telewerk niet nodig voor wie persoonlijke assistent tewerkstelt in het kader van PAB/PVB

31/03/2021

Het telethuiswerk is al sinds november 2020 verplicht in alle ondernemingen, verenigingen en diensten tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de dienstverlening. Enkel als het telethuiswerk niet kan worden toegepast, moeten de nodige maatregelen genomen worden om de maximale naleving van de regels van social distancing te garanderen, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter.

Op woensdag 24 maart 2021 besliste het overlegcomité om de controle op dit verplichte telewerk te verscherpen. Om de inspecteurs te helpen in hun controles lanceert de regering, op initiatief van de minister van Werk, een aangifteformulier voor telewerk. De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) heeft hiervoor een eenvoudige registratietool uitgewerkt die verplicht gebruikt moet worden door werkgevers. Deze verplichting gaat in vanaf april 2021.

Evenwel: op de website socialsecurity.be vinden we volgende uitzondering voor persoonlijke assistenten via PAB/PVB:

Een gezin stelt drie dagen per week een kinderoppas tewerk. Moeten zij de telewerkaangifte doen want het gaat om activiteiten in de huiselijke sfeer?

Ja, iedere werkgever moet de aangifte doen. Dit geldt niet alleen voor kinderoppas, maar voor alle activiteiten die zich afspelen in de huiselijke sfeer. De enige uitzondering is de persoonlijke assistent van een mindervalide die over een persoonlijke-assistentiebudget / persoonsvolgend budget beschikt.

Ook vanuit het kabinet Beke werd ons bevestigd dat wie een assistent tewerkstelt via PVB/PAB, niet de aangifte telewerk moet doen via de RSZ. 

 

Volgend bericht

Recente berichten

Verplichte aangifte van telewerk niet nodig voor wie persoonlijke assistent tewerkstelt in het kader van PAB/PVB

Wie een assistent in het kader van een PAB/PVB tewerkstelt, moet de verplichte aangifte Telewerk via RSZ-tool NIET doen.

Mozaïek V-besluit van Vlaamse regering: een aantal maatregelen zijn nu ook officieel

Meer bestedingsmogelijkheden met een PAB - vervoer betalen met een PVB - CF2-daling maximaal 15 %, automatische overstap naar BOB

Dienstencheques aangekocht met PVB/PAB niet aftrekken van belastingen

Let bij het invullen van je belasingaangifte op dat je de dienstencheques die je aankoopt met je PVB/PAB, niet mag aftrekken van de belastingen. Want dat komt neer op dubbele subsidie en dat mag niet.

Daar is de lente! Tijd om jouw Zoom-zaadjes te planten

Ons eindejaarskaartje bevatte bloemzaadjes en nu is het eindelijk tijd om ze te planten. Heb jij ze al in de grond gestoken? Stuur ons jullie foto's door van de groeiende plantjes en wie weet prijkt jouw foto dan binnenkort op onze website!