Zorggarantie eindigt bij verhoging budget of wijziging IDO

27/07/2022

Voor wie in 2017 een PVB uit transitie kreeg, engageerde de voorziening zich om dezelfde zorg te blijven bieden bij een ongewijzigde IDO. Dus ook als het PVB daalde of steeg door correctiefase 1 en 2. Wie nu een budgetverhoging krijgt of andere ondersteuning vraagt in een nieuwe IDO, heeft die zorggarantie niet meer. Dat hoeft niet noodzakelijk een groot probleem te zijn, als je tenminste goed geïnformeerd bent. Zoom vzw kan je daarbij helpen.

Zelf voorziening contacteren

Het VAPH verwittigt enkel de budgethouder bij een budgetverhoging. De voorziening waar op dat moment de ondersteuning gebeurt, wordt daar dus niet automatisch van op de hoogte gebracht. Het is aan de budgethouder om de voorziening in te lichten. 

Als bijstandsorganisatie raden we aan om de voorziening te verwittigen als je budget wordt verhoogd. Dat wil niet zeggen dat je automatisch het totale bedrag van het nieuwe PVB moet doorgeven. Het lijkt ons zinvol om bij de melding van budgetverhoging, een offerte te vragen voor de ondersteuning die je nodig hebt. Vaak vinden budgethouders moeilijk hun weg in de gebruikte benaming van ondersteuningsfuncties en de omgerekende frequenties. Bijstandsorganisatie Zoom vzw is het gewoon om die begrippen en getallen in overeenkomsten te begrijpen en kan je helpen om een goede onderhandeling met de voorziening te voeren.

Correct voor beide partijen

Op die manier betaal je als loyale gebruiker een correcte vergoeding voor de zorg en ondersteuning die je in goed vertrouwen geniet, maar weet je ook zeker dat je een eerlijk contract kan afsluiten. In onze ervaring is het dan vaak mogelijk om niet alleen de gewenste ondersteuning in de voorziening te betalen, maar ook bijkomende ondersteuning thuis, of de kosten voor vervoer met het verhoogde PVB te betalen. Ook het opvragen van het vrij besteedbaar deel kan soms mogelijk worden door een goede onderhandeling. 

Neem dus zeker contact op met je Zoom-coach of onze infolijn als je de brief van budgetverhoging in de brievenbus vindt. 

De toelichting van het VAPH van 22 juni vind je hier.

 

Volgend bericht

Vorig bericht

Recente berichten

Webinars: Opstarten en gebruiken van jouw budget

Zoom organiseert dit najaar weer webinars over het opstarten en het gebruiken van een PAB en een PVB.

Lisa onderzoekt impact van wachttijd persoonsvolgend budget

Student van UGent Lisa Schatteman wil met masterproef een concreter beeld krijgen van hoe mensen met een beperking de wachtperiode ervaren en invullen.

Zorggarantie eindigt bij verhoging budget of wijziging IDO

Voor wie in 2017 een PVB uit transitie kreeg, engageerde de voorziening zich om dezelfde zorg te blijven bieden bij ongewijzgde IDO. Dus ook als het PVB daalde of steeg door correcitefase 1 en 2.

Ledenvoordelen bij Zoom vzw: Securex, Liantis en Agilitas

Als lid bij Zoom vzw krijg je een voordelig tarief bij Securex, krijg je korting op de opstartkost bij Liantis en een korting bij Agilitas.