Prijzen voor intensieve bijstand en forfait verplaatsingen vanaf 1 januari 2022

17/12/2021

Vanaf 1 januari 2022 is de prijs voor 1 uur intensieve bijstand 75 euro bij Zoom vzw. Die 75 euro wordt aangerekend per begonnen twintig minuten aan 25 euro. Voor huisbezoeken of prestaties op verplaatsing eender waar in Vlaanderen of Brussel (bijvoorbeeld in een voorziening), rekent Zoom vzw een forfait aan van 45 euro per verplaatsing.

Forfaitaire verplaatsingsbijdrage

In het verplaatsingsforfait zit de tijd die de coach onderweg is verrekend, en ook de verplaatsingskost zelf (openbaar vervoer, gereden kilometers met auto of fiets,..). Zoom blijft bewust voor een laag forfait kiezen, omdat we ervan overtuigd zijn dat de budgethouder omwille van de plaats van afspraak niet meer of minder zou moeten betalen. Want dan wordt bijstand aan huis duurder voor wie toevallig verder weg woont van de coach, of van de provinciehoofdstad. Die toevalsfactor willen we uitsluiten door een minimale forfaitaire aanrekening te doen die voor alle budgethouders dezelfde is. Zo wordt de drempel voor intensieve bijstand alvast een beetje lager...

Uurprijs

De prijsverhoging voor een uur intensieve bijstand is noodzakelijk omdat we sinds einde 2019 verschillende indexaanpassingen niet hebben doorgerekend, terwijl de lonen van de medewerkers wel de index volgen. Door de groei van onze organisatie, hebben we ook onze administratie verder geprofessionaliseerd en zetten we in op een betere communicatie. Daarnaast voelen we ook de impact van vooral het VIA6 intersectoraal akkoord, waarbij de medewerkers met lagere anciënniteit een hoger loon krijgen en sommige barema's langer blijven stijgen. 

Subsidie-aanpassing

Tot slot moeten we onze tarieven ook aanpassen omdat de subsidieregeling voor bijstandsorganisaties door het VAPH werd aangepast in het voordeel van grotere organisaties. Daardoor verliest Zoom vzw tov de vroegere regeling bijna 40.000 euro, die wordt doorgeschoven naar de 2 grootste bijstandsorganisaties. 

Ondanks de tariefstijging zijn we er van overtuigd dat (mee door het scherpe verplaatsingsforfait) de uiteindelijke factuur voor een huisbezoek via Zoom nog steeds de voordeligste aanrekening blijft voor deskundige en betrokken bijstand op maat. 

 

Volgend bericht

Vorig bericht

Recente berichten

Uitvoering van het VAPH na oordeel van Raad van State

Nadat de Raad van State geoordeeld heeft dat het VAPH de herziening (van de indeling van 12 budgetcategorieën PVB naar 24 budgetcategorieën) moest terugdraaien is nu duidelijk hoe het VAPH dit gaat uitvoeren. Deze uitspraak heeft voor veel budgethouders gevolgen, het VAPH zal je hierover informeren, maar wij staan ook voor je klaar!

Kilometervergoeding voor vrijwilligers gewijzigd

De kilometervergoeding voor auto, moto en bromfiets wordt sinds 2023 elk kwartaal geïndexeerd. Per 1 april 2024 is dit gewijzigd naar €0,4265 per km.

Dienstencheques aangekocht met PVB/PAB niet aftrekken van belastingen

Let bij het invullen van je belastingaangifte op dat je de dienstencheques die je aankoopt met je PVB of PAB, niet mag aftrekken van de belastingen. Want dat komt neer op dubbele subsidie en dat mag niet.

Verslag Denkdag Welbevinden en bescherming bij handicap

Voor de Denkdag op zaterdag 20 januari sloegen FOVIG, Trefpunt Stan en Zoom vzw de handen ineen met een belangrijke missie: samen met professionals en ervaringsdeskundigen nadenken over welbevinden en bescherming bij handicap.