Budgetbesteding kijkt nauwer toe op kosten voor 'klusjes' en tuinwerk

24/11/2021

In de bestedingsregels voor PVB en PAB is het nu mogelijk om overeenkomsten te registreren voor kleine kluswerken. Hierover is reeds lange tijd discussie: het is niet toegelaten om met het PVB of PAB een totale renovatie te doen, om de gebruikte materialen te vergoeden of grote aanpassingswerken te laten uitvoeren. Voor bijvoorbeeld de aanpassing van een badkamer aan een handicap, zijn er andere kanalen bij het VAPH die wel tussenkomst bieden. Dat 'Hulpmiddelenbudget' is beschikbaar via een aparte aanvraag via je mutualiteit.

De huidige discussie gaat over de grens tussen kleine klusjes en grotere werken. Ook tuinonderhoud zal onder verhoogd toezicht gezet worden. 

De dienst budgetbesteding gaat er van uit dat voor tuinwerken een periodiek karakter van onderhoud wel toegelaten is. Dat is dan bijvoorbeeld vier keer per jaar snoeiwerken laten uitvoeren, een wekelijkse maaibeurt van het gazon,... De redenering is dat die werken omwille van de handicap niet mogelijk zijn, en daarom terecht worden uitbesteed. Het VAPH wil op die manier vermijden dat tuinaanleg of grote tuinwerken zoals terrassen en wandelpaden aanleggen, betaald worden met het PVB of PAB.

Daarom vraagt de dienst budgetbesteding om (minstens) de komende 6 maanden de facturen voor kluswerken en tuinwerken systematisch mee te uploaden in mijnvaph (of een kopie mee te sturen via de post met het formulier 'kosten indienen'). Op die manier kan de dienst dan zelf nakijken of het om terechte kosten gaat. Na 6 maanden volgt dan een interne evaluatie.

 

Volgend bericht

Vorig bericht

Recente berichten

MyAssist stopt op eind dit jaar, gratis overstap naar Zoom mogelijk

Bijstandsorganisatie MyAssist stopt op 31 december 2021.

Prijzen voor intensieve bijstand en vervoer vanaf 1 januari 2022

Vanaf 1 januari 2022 gelden deze aangepast prijzen voor intensieve bijstand en verplaatsing van de Zoom vzw-coaches.

Terugbetaling kosten PVB of PAB duurt langer tijdens en na de eindejaarsperiode

Terugbetaling kosten PVB of PAB duurt langer tijdens en na de eindejaarsperiode.

Bankkosten voor budgetrekening zelf te betalen

Bankkosten op je VAPH-budgetrekening moet je betalen met eigen middelen.