Zorggarantie eindigt bij verhoging budget of wijziging IDO

27/07/2022

Voor wie in 2017 een PVB uit transitie kreeg, engageerde de voorziening zich om dezelfde zorg te blijven bieden bij een ongewijzigde IDO. Dus ook als het PVB daalde of steeg door correctiefase 1 en 2. Wie nu een budgetverhoging krijgt of andere ondersteuning vraagt in een nieuwe IDO, heeft die zorggarantie niet meer. Dat hoeft niet noodzakelijk een groot probleem te zijn, als je tenminste goed geïnformeerd bent. Zoom vzw kan je daarbij helpen.

Zelf voorziening contacteren

Het VAPH verwittigt enkel de budgethouder bij een budgetverhoging. De voorziening waar op dat moment de ondersteuning gebeurt, wordt daar dus niet automatisch van op de hoogte gebracht. Het is aan de budgethouder om de voorziening in te lichten. 

Als bijstandsorganisatie raden we aan om de voorziening te verwittigen als je budget wordt verhoogd. Dat wil niet zeggen dat je automatisch het totale bedrag van het nieuwe PVB moet doorgeven. Het lijkt ons zinvol om bij de melding van budgetverhoging, een offerte te vragen voor de ondersteuning die je nodig hebt. Vaak vinden budgethouders moeilijk hun weg in de gebruikte benaming van ondersteuningsfuncties en de omgerekende frequenties. Bijstandsorganisatie Zoom vzw is het gewoon om die begrippen en getallen in overeenkomsten te begrijpen en kan je helpen om een goede onderhandeling met de voorziening te voeren.

Correct voor beide partijen

Op die manier betaal je als loyale gebruiker een correcte vergoeding voor de zorg en ondersteuning die je in goed vertrouwen geniet, maar weet je ook zeker dat je een eerlijk contract kan afsluiten. In onze ervaring is het dan vaak mogelijk om niet alleen de gewenste ondersteuning in de voorziening te betalen, maar ook bijkomende ondersteuning thuis, of de kosten voor vervoer met het verhoogde PVB te betalen. Ook het opvragen van het vrij besteedbaar deel kan soms mogelijk worden door een goede onderhandeling. 

Neem dus zeker contact op met je Zoom-coach of onze infolijn als je de brief van budgetverhoging in de brievenbus vindt. 

De toelichting van het VAPH van 22 juni vind je hier.

 

Volgend bericht

Vorig bericht

Recente berichten

Uitvoering van het VAPH na oordeel van Raad van State

Nadat de Raad van State geoordeeld heeft dat het VAPH de herziening (van de indeling van 12 budgetcategorieën PVB naar 24 budgetcategorieën) moest terugdraaien is nu duidelijk hoe het VAPH dit gaat uitvoeren. Deze uitspraak heeft voor veel budgethouders gevolgen, het VAPH zal je hierover informeren, maar wij staan ook voor je klaar!

Kilometervergoeding voor vrijwilligers gewijzigd

De kilometervergoeding voor auto, moto en bromfiets wordt sinds 2023 elk kwartaal geïndexeerd. Per 1 april 2024 is dit gewijzigd naar €0,4265 per km.

Dienstencheques aangekocht met PVB/PAB niet aftrekken van belastingen

Let bij het invullen van je belastingaangifte op dat je de dienstencheques die je aankoopt met je PVB of PAB, niet mag aftrekken van de belastingen. Want dat komt neer op dubbele subsidie en dat mag niet.

Verslag Denkdag Welbevinden en bescherming bij handicap

Voor de Denkdag op zaterdag 20 januari sloegen FOVIG, Trefpunt Stan en Zoom vzw de handen ineen met een belangrijke missie: samen met professionals en ervaringsdeskundigen nadenken over welbevinden en bescherming bij handicap.