Denk aan het vakantiegeld!

25/05/2021

De zomer komt eraan en dan denken we spontaan aan vakantie. Denk eraan dat jouw assistent recht heeft op vakantiegeld wanneer je zelf werkgever bent. Persoonlijk assistenten zijn bedienden en hebben dus recht op vakantiegeld, dat door de werkgever (de budgethouder) wordt betaald. Meestal gebeurt de uitbetaling van het vakantiegeld in de maand mei of juni.

Let op: je moet de berekening van het vakantiegeld zelf als werkgever vragen aan je sociaal secretariaat. Het sociaal secretariaat doet dat niet automatisch.

Dubbele loonkost

Vakantiegeld is verplicht en mag betaald worden vanuit het PAB of PVB. Dat betekent dus wel dat er in de maand waarin je het vakantiegeld uitbetaalt, een dubbele loonkost is. Zorg dus dat je voldoende saldo op de rekening hebt.

Het vakantiegeld is dus enkel verplicht door jou te betalen indien jouw assistent rechtstreeks een arbeidsovereenkomst of takenovereenkomst heeft met jou. Iemand die bijvoorbeeld via interim werkt, krijgt vanuit het interimkantoor zijn of haar vakantiegeld uitbetaald. Daar moet je als budgethouder dus niet voor zorgen. Vrijwilligers of mensen die vergoed worden via een platform deeleconomie hebben geen recht op vakantiegeld.

Vragen? Stel ze aan jouw Zoom-coach!

Je kan met vragen over het vakantiegeld of hulp bij het aanvragen ervan of het indienen van de kosten bij het VAPH, uiteraard steeds terecht bij jouw coach van Zoom vzw.

Alvast een fijne, deugddoende en zorgeloze vakantie gewenst!

 

Volgend bericht

Vorig bericht

Recente berichten

Vakantie? Zoom blijft bereikbaar!

Zoom blijft de hele zomer lang bereikbaar, ook als Zoom-coaches met vakantie gaan. Ook al is jouw coach er even tussenuit, Zoom zal je nog steeds bijstaan.

Wachttijden meest dringende PVB-vragen verkorten: al vanaf juli terbeschikkingsstellingen

Vlaamse Regering maakt bekend dat wachttijden voor budgetaanvragen korter worden. Daarnaast verankert de regering de nodige budgettaire middelen voor de ondersteuning van personen met een handicap in een acute situatie of de automatische toekenningen, en voor het persoonsvolgend budget na jeugdhulp voor jongvolwassenen.

VillaVip zoekt nieuw zorgkoppel

Een VillaVip is een fijne en kleinschalige woning waar tien volwassenen met een handicap samenwonen met een zorgkoppel. De bewoners leven er volgens hun eigen ritme, interesses en passies. VillaVip Vlaanderen is op zoek naar een zorgkoppel voor een nieuwe woning in Mechelen.

Vaccinatie van jongeren vanaf 16 jaar in MFC's

De Interministeriƫle Conferentie (IMC) Volksgezondheid heeft besloten om ook zestien- en zeventienjarigen een vaccinatie tegen COVID-19 aan te bieden. Er wordt ook een regeling uitgewerkt voor jongeren vanaf 16 jaar die gebruikmaken van de ondersteuning in een multifunctioneel centrum van het VAPH