Mozaïek V-besluit van Vlaamse regering: een aantal maatregelen zijn nu ook officieel

25/03/2021

Op 5 maart 2021 werd het Mozaïek V-besluit van de Vlaamse regering gepubliceerd. Daarmee worden een aantal aanpassingen aan wetgeving en reglementering doorgevoerd. Vaak was al wel geweten wat de minister van plan was te doen, maar met deze besluiten krijgen de beslissingen nu ook een officieel karakter. 

Zo is bijvoorbeeld de besparing op de beheerskosten voor wie zijn PVB in cash inzet van 11,94% naar 10,35%, een feit. Tegen deze brutale besparing op zorg protesteerden we al in eerdere nieuwsberichten.

Voor wie een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) heeft, worden een aantal bestedingen ruimer. Het wordt onder andere toegestaan om bij vergunde zorgaanbieders (dat zijn de voorzieningen in de volwassenwerking), MFC's (multifunctionele centra bij de minderjarigenzorg), maar ook ouderinitiatieven en Groene Zorg-initiatieven het PAB in te zetten voor kortdurende ondersteuning. Nieuw is ook dat een minderjarige binnen het gezin met het PAB vergoed kan worden met een arbeidsovereenkomst. Vroeger kon dat wel met vrijwilligerswerk of een interimcontract, maar niet met een studentencontract.

Wie een PVB heeft, kan daarmee een ruimere waaier van vervoerskosten betalen aan een vergunde zorgaanbieder. Vervoer kan nog steeds als woon- en leefkost aangerekend worden door een voorziening, maar wie ruimte heeft in zijn PVB kan ook via een vervoersovereenkomst met zijn PVB het grootste deel van die kosten betalen. Daarmee is nog steeds geen oplossing voor wie een PVB uit transitie heeft voor de hogere vervoerskosten.

Overstap naar RTH

Wie door de daling in correctiefase 2 zijn PVB verloor en gedwongen werd over te stappen naar RTH, kon vrijwillig afstand doen van zijn PVB en kreeg in dat geval een zorgbudget (het basisondersteuningsbudget of BOB). Wie dat BOB niet op tijd aanvroeg, miste dan de maandelijkse vergoeding van 300 euro. Niet iedereen was daarvan op de hoogte, wat tot een oneerlijk verschil leidde. Daarom is besloten dat iedereen die zijn PVB kwijtspeelde omwille van CF2, toch een BOB krijgt. 

Tot slot is het nu ook officieel dat de PVB's die dalen omwille van Correctiefase 2, niet meer dan 15 % kunnen dalen. In een eerder bericht hebben we al gemeld dat door de grens van 15 %-daling, zo'n 500 personen de keuze krijgen om terug hun PVB te activeren. Ze hebben tijd tot 1 april om dat aan het VAPH te laten weten. Wie terug een PVB kiest, verliest dan weer wel zijn BOB...

Door de daling CF2 op 15 % te begrenzen, is er een gedeeltelijke oplossing voor honderden budgethouders die een groot deel van hun budget zagen krimpen. Het probleem dat budgethouders die hun PVB kregen op basis van de ondersteuning in een voorziening in 2016 (de 'transitiebudgetten'), nog steeds geen volwaardig budget op basis van hun zorg- en ondersteuningsbehoeften hebben, blijft bestaan. 

Zolang niet alle 25.000 personen die ondertussen in het systeem van de persoonsvolgende financiering een volwaardig en vergelijkbaar toegekend zorgbudget op basis van zorgnoden en ondersteuningsnoden hebben, blijft eigen keuzes maken en zelf de regie in handen nemen over de ondersteuning, problematisch. 

 

 

Volgend bericht

Vorig bericht

Recente berichten

Verplichte aangifte van telewerk niet nodig voor wie persoonlijke assistent tewerkstelt in het kader van PAB/PVB

Wie een assistent in het kader van een PAB/PVB tewerkstelt, moet de verplichte aangifte Telewerk via RSZ-tool NIET doen.

Mozaïek V-besluit van Vlaamse regering: een aantal maatregelen zijn nu ook officieel

Meer bestedingsmogelijkheden met een PAB - vervoer betalen met een PVB - CF2-daling maximaal 15 %, automatische overstap naar BOB

Dienstencheques aangekocht met PVB/PAB niet aftrekken van belastingen

Let bij het invullen van je belasingaangifte op dat je de dienstencheques die je aankoopt met je PVB/PAB, niet mag aftrekken van de belastingen. Want dat komt neer op dubbele subsidie en dat mag niet.

Daar is de lente! Tijd om jouw Zoom-zaadjes te planten

Ons eindejaarskaartje bevatte bloemzaadjes en nu is het eindelijk tijd om ze te planten. Heb jij ze al in de grond gestoken? Stuur ons jullie foto's door van de groeiende plantjes en wie weet prijkt jouw foto dan binnenkort op onze website!