502 budgethouders kunnen kiezen om opnieuw een PVB te krijgen ondanks eerdere schrapping na CF2-daling!

10/03/2021

Onder invloed van protest op veel fronten en een groot aantal rechtszaken die tegen de daling in Correctiefase 2 (CF2) werden ingespannen, besloot minister Beke in januari om de maximale daling toch te beperken tot maximaal vijftien procent. Correctiefase 2 wordt dus bijgestuurd voor de grootste dalers. 

Sommige budgethouders zagen door CF2 hun PVB verminderen tot veertig procent en soms meer. Daardoor verloren 735 PVB-houders hun budget en werden ze doorverwezen naar ondersteuning via het systeem van Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH). 

Het minimumbedrag om in aanmerking te komen om een PVB aan te vragen, is 6.733 euro per jaar of 7,75 punten. Als de berekening bj de aanvraag op basis van zorgzwaarte en de nodige ondersteuning op een lager bedrag uitkomt, verwijst het VAPH de aanvrager door naar het systeem van Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH). Maar ook wie door de daling in CF2 onder de minimum grens zakte, moest verdwijnen uit het systeem van PVB. 

Het gevolg van de beslissing van minster Beke om de daling van CF2 te beperken tot maximaal 15 %, is dat zo'n 502 personen opnieuw boven de ondergrens van de eerste budgetcategorie uitkomen. Zij krijgen nu de keuze om opnieuw een PVB te krijgen.  Die betrokken personen worden daar via een brief van op de hoogte gebracht.

Wat als jij zo'n brief krijgt?

Word jij ervan op de hoogte gebracht dat je opnieuw een PVB krijgt, dan heb je net als nieuwe budgethouders vier maanden de tijd om dat budget op te starten. Dat is tot 1 september 2021. Je kiest zelf of je bij de huidige ondersteuning blijft (via RTH, al dan niet in combinatie met een maandelijks Zorgbudget van 300 euro per maand) of dat je overstapt naar het PVB.

Dat moet je schriftelijk aan het VAPH laten weten tegen ten laatste 1 april 2021. Er zal een antwoordformulier toegevoegd zijn bij de brief.

Dit is een keuze die goed overwogen moet worden: als je kiest voor het PVB, verlies je je Zorgbudget. Mogelijk kan je wel een deel van je Vrij Besteedbaar Deel opvragen. Met je PVB heb je zelf meer keuzevrijheid over de besteding. Heb je hierover vragen, aarzel dan niet om je Zoomcoach te contacteren. Je coach of de infolijn kan met jou de voor- en nadelen op een rijtje zetten en je helpen om een weloverwogen keuze te maken. Hier vind je nog eens het overzicht van onze contactgegevens.

 

Volgend bericht

Vorig bericht

Recente berichten

Verplichte aangifte van telewerk niet nodig voor wie persoonlijke assistent tewerkstelt in het kader van PAB/PVB

Wie een assistent in het kader van een PAB/PVB tewerkstelt, moet de verplichte aangifte Telewerk via RSZ-tool NIET doen.

Mozaïek V-besluit van Vlaamse regering: een aantal maatregelen zijn nu ook officieel

Meer bestedingsmogelijkheden met een PAB - vervoer betalen met een PVB - CF2-daling maximaal 15 %, automatische overstap naar BOB

Dienstencheques aangekocht met PVB/PAB niet aftrekken van belastingen

Let bij het invullen van je belasingaangifte op dat je de dienstencheques die je aankoopt met je PVB/PAB, niet mag aftrekken van de belastingen. Want dat komt neer op dubbele subsidie en dat mag niet.

Daar is de lente! Tijd om jouw Zoom-zaadjes te planten

Ons eindejaarskaartje bevatte bloemzaadjes en nu is het eindelijk tijd om ze te planten. Heb jij ze al in de grond gestoken? Stuur ons jullie foto's door van de groeiende plantjes en wie weet prijkt jouw foto dan binnenkort op onze website!