CORRECTIEFASE 2 ZORGT VOOR SCHOK 

 
 
 

De brieven over Correctiefase 2 (wie de achtergronden wil lezen, kan op onze website meer info vinden over CF2) zijn op 15 oktober aan budgethouders verzonden. Zo'n 10400 PVB houders kregen te horen dat hun budget inkrimpt de volgende jaren. Iets minder mensen (bijna 8600 PVB-houders) hebben de boodschap gekregen dat zij meer geld/punten in hun PVB zullen krijgen. En zo'n 735 mensen zullen hun PVB verliezen en worden doorverwezen naar RTH. Stijgingen en dalingen tot 15% worden doorgevoerd de volgende 4 jaar. Grotere verschillen worden aangepast tot een priode van 8 jaar.

Heel deze Correctiefase 2 kan voor sommige budgethouders ingrijpende veranderingen meebrengen. Zeker voor budgethouders die - mee op aanraden van het beleid - sinds 2017 stappen hebben gezet om met hun PVB meer ondersteuning op maat te organiseren, worden nu zwaar getroffen.  Het verhaal van Martine en Marc, die het PVB van hun kind met 20% zien verminderd worden is een pakkende illustratie van de onrechtvaardige gevolgen op individueel nivo die budgethouders ervaren. In hun opiniestuk op Sociaal.Net herkennen we de kritiek op deze operatie: vanwege de budgetneutraliteit blijft dit een herverdelen van de schaarste. Spelregels worden gaandeweg veranderd zowel voor individuele PVB houders als voor Voorzieningen creëert dat nieuwe problemen in een toch al zo complexe omgeving. Volgens het beleid kunnen Bijstandsorganisaties helpen om het bestedingsplan bij te sturen richting de nieuwe budgethoogte... Onze vraag blijft of met een PVB dat ruim 20% lager ligt, dezelfde kwaliteit van ondersteuning bereikt kan worden. Daarbij komt nog dat vanaf volgend jaar zowel Voorzieningen als cash besteders zullen moeten besparen op de organisatiegebonden/administratie kosten. Uiteindelijk wordt hier bespaard op zorg.

Over CF2 is het laatste woord duidelijk nog niet gezegd. Zoom volgt het nieuws hierover op de voet mee op. De coaches staan ook klaar om samen met u te bekijken wat de impact voor elke individuele situatie is, en welke actie eventueel ondernomen kan worden. Aarzel niet om Martine, Tinne of Bert hierover te contacteren!

 

Volgend bericht

Vorig bericht

Recente berichten

Vier scenario's om gebruik te maken van het extra COVID19 budget

Veel budgethouders weten niet dat ze vrij eenvoudig beroep kunnen doen op deze extra ondersteuning

Vrijwilligerswerking ADO Icarus verhuist naar Focus op Emancipatie

Voor de meeste Zoom leden is geen onmiddelijke actie nodig nav de verandering van Ado Icarus tot Fokus op Emancipatie

EXTRA ONDERSTEUNING IN CORONA-TIJDEN: MAAR DAAR HEB IK TOCH GEEN FACTUREN VAN?'

Ook voor extra ondersteuning thuis kan het extra COVID19 PVB ingezet worden

VIND ALLE INFO OVER CORONA VIA VAPH.BE

Het VAPH wil gebruikers zo goed mogelijk informeren. Het maakte een poster met daarop Corona-gerelateerde informatie via verschillende overheidskanalen.